Les emocions són estats interiors que es generen en resposta a fets externs i experiències, però també en relació als pensaments i les sensacions que tenim. Per exemple, davant d’una notícia positiva, ens sentim alegres i, quan ens ve un record desagradable, ens posem tristos o enfadats.

Moltes vegades, sol ser difícil identificar aquestes emocions, i en canvi, ens sentim estranys, malhumorats o sense ganes de fer res. Sentim malestar, mal de panxa, palpitacions, tensió al coll o l’esquena, i ganes de fumar, menjar o beure alcohol. I ens discutim amb la parella, l’amic/ga o bé no tenim ganes de parlar amb ningú.

El primer pas en les emocions és comprendre que no són bones ni dolentes: són com la brúixola que ens indica el nostra estat intern, ens donen informació del que està passant.

Per poder identificar el nostre estat interior, és bo saber que només existeixen 5 opcions bàsiques: por, ràbia, tristesa, alegria i fàstic.

Cadascuna d’elles s’expressa diferent en el nostre cos, en els nostres pensaments i ens fa actuar de diferent manera.

Un bon exercici per començar a conèixer les emocions és preguntar-se, quina de les 5 emocions estic sentint ara mateix? I com puc saber quina és? La manera més fàcil és aturar-se i observar:

Per exemple, si tinc ganes de sortir corrent de la situació, o vull evitar alguna cosa, puc estar sentint por; en canvi, si la situació em sembla injusta i m’estic posant nervios/a i enfadant, puc sentir ràbia; o bé, si la situació em posa de bon humor i somric amb ella, estic sentint alegria; i si tingués ganes de plorar, sentiria tristesa.

Al llarg d’un dia, sentim diferents emocions. Començar a identificar-les és una eina que ens pot ajudar a disminuir el malestar i respondre d’una manera més saludable davant les situacions quotidianes.

Per exemple, identifico que estic trist, i en lloc de discutir amb la meva parella, li puc explicar que estic trist i el que penso, o bé li puc dir que ara necessito un temps tot sol, que parlarem quan em senti millor . O bé, em trobo que l’ascensor de l’edifici no funciona i estic arribant tard, si puc identificar que estic sentint ràbia, per exemple, puc fer alguna cosa per disminuir la meva ràbia com per exemple, comprendre que és normal que senti ràbia, i que és qüestió de temps la solució de l’ascensor. Així, evitaré arribar a la feina de mal humor, o fumar 3 cigarretes seguits en quant surti al carrer.

La clau és poder identificar a les diferents situacions diàries, quina emoció estic sentint. Només hi ha 5 opcions: és ràbia ?, és tristesa ?, és fàstic ?, és alegria ?, és por?.

Al principi pot ser més difícil, però cada vegada podràs detectar amb més rapidesa com està la teva brúixola interna i tenir el control en les diferents situacions.

És un camí cap al benestar, t’animes a provar-ho?

Últimas entradas de Mireia Forns Nadal (ver todo)

Responsable: Mireia Forns Navidad. Finalidad: gestionar el alta a esta suscripción y el envío de los mías publicaciones así como correos comerciales. Legitimación: es gracias a tu consentimiento. Destinatarios: los tuyos datos es encuentran alojados en mi plataforma de email marketing Mailchimp (ver su política de privacidad), no se cederán datos a terceros excepto obligación legal. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación o suprimir los tuyos datos enviando un email a hola@mireiafornsnadal.com. Información Adicional: Puedes ampliar la información en el aviso legal.

Suscríbete

Recibe en tu correo electrónico los últimos artículos.