Tots, en algun moment, ens sentim malament. Sentim que no podem més, que tot és massa, i no veiem futur. Tenim ganes de marxar corrents a algun lloc lluny, estem irritables, malhumorats, i ens relacionem amb la família i els amics íntims de manera més irascible o més evitativa.

Quan es dónen aquestes situacions, són una oportunitat per mirar cap a dins i poder observar què és allò que ens està passant, quina emoció realment estic sentint?, quan comença aquest malestar?, què estic necessitant que m’ajudaria a sentir-me millor?. Aturar-se un moment del ritme frenètic diari, i poder fer-se aquestes preguntes ajudarà a orientar-nos per a trobar una solució.

I sovint, el que hi ha de fons, pot ser tristesa, o pot ser ràbia, o bé, por, o fàstic. Aquestes són les emocions primàries que ens acompanyen en qualsevol experiència (juntament amb l’alegria), i que per tant, estan a la base de qualsevol malestar o dolor. I aquestes emocions, si em permeto sentir-les, m’ajudaran a saber què necessito per a trobar-me millor.

Per exemple, si estic sentint tristesa, sovint el que m’indica és que necessito aturar-me, i cuidar-me, fer aquelles petites coses que em fan sentir bé, sense exigències, ni objectius, ni temps establerts, perquè poc a poc, gràcies a la tristesa es pugui anar cicatritzant la ferida o el dolor (que pot ser per exemple, que m’he sentit abandonada, o bé que he viscut una situació de pèrdua d’alguna persona estimada, etc.).

I per exemple, què ens indica la ràbia? La ràbia es una emoció de foc, més aviat d’acció (a diferència de la tristesa o la por), cap a fora, i que per tant, necessita ser expressada. Puc veure, per exemple, que estic necessitant, de revisar quins límits meus no s’han respectat, o quines expectatives estic posant en la meva vida que fan que senti frustració i ràbia, i potser, en un segon pas, necessito parlar amb aquella persona de forma respectuosa per a poder expressar la meva necessitat en la relació, etc. La ràbia es pot expressar a través de l’activitat física i l’esport, però cal també, un treball intern per a poder veure què ha motivat la ràbia, d’on ve, i poder-la transformar en alguna cosa positiva per a nosaltres i el nostre entorn.

I finalment, la por, que és la emoció més primària, que s’activa quan no ens sentim segurs, sentim perill, o necessitem protecció. Està molt relacionada amb la supervivència, i per exemple, farà que no sortim de casa, o no quedem amb aquelles persones que ens fan sentir insegurs. La por ens indica, no que no fem les coses, sinó que estem alerta, i trobem maneres de protegir-nos i sentir-nos més segurs a l’hora de fer les coses. Per exemple, puc sentir por respecte el futur, què passarà amb aquella persona, o si el negoci m’anirà bé, etc. La qüestió aquí, també és veure exactament què em fa por, quina part de mi s’esta sentint insegura i perquè,… Per exemple, puc tenir un pensament del tipus «no em respectaràn», i per tant, sento por de trobar-me amb aquelles persones. Aquí podem veure que hi ha una part de realitat que no estem veient, i és que, també tinc eines per fer-me respectar, i també tinc opcions de decidir trobar-me menys estona, o inclús plantejar-me si vull trobar-me amb aquelles persones ara o potser més endavant.

La qüestió en totes elles, és trobar un equilibri intern, entre el que estic sentint, i la realitat externa. Si només em fixo en la realitat externa, em perdo a mi, i si només em fixo en la realitat interna i l’emoció i la meva experiència passada, també em perdo una part. Les dues han d’anar juntes, alhora de fer qualsevol cosa: tenir en compte, com em sento, com em puc cuidar i atendre això que estic sentint, i alhora, quina és la realitat externa objectiva, perquè d’aquesta manera, podré trobar recursos interns per adaptar-me millor a la situació, respectant els meus límits, desigs, i necessitats.

Últimas entradas de Mireia Forns Nadal (ver todo)

Responsable: Mireia Forns Navidad. Finalidad: gestionar el alta a esta suscripción y el envío de los mías publicaciones así como correos comerciales. Legitimación: es gracias a tu consentimiento. Destinatarios: los tuyos datos es encuentran alojados en mi plataforma de email marketing Mailchimp (ver su política de privacidad), no se cederán datos a terceros excepto obligación legal. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación o suprimir los tuyos datos enviando un email a hola@mireiafornsnadal.com. Información Adicional: Puedes ampliar la información en el aviso legal.

Suscríbete

Recibe en tu correo electrónico los últimos artículos.