En tots nosaltres existeixen diferents parts. Els podríem anomenar com a diferents veus, o personatges, que apareixen i desapareixen segons les circumstàncies externes o internes.

M’explico: cadascú té un si-mateix o self únic i autèntic, inmodificable i present des del naixement. Aquest self, acostuma a respondre a la vida amb les 8 C’s: calma, compassió, confiança, coratge, curiositat, connexió, claredat, creativitat. Així, en aquest self, no hi ha ni la ràbia, ni l’enveja, ni la culpa, ni la vergonya, ni la tristesa, ni l’odi. I aquesta és la nostra naturalesa essencial, la part més profunda, el ser únic i vertader que som tots.

Ara bé, on queden les emocions negatives? les relacions complicades? el malestar i el sofriment? La qüestió és que quan estem creixent, les experiències que vivim poden ser difícils o fàcils, però mai satisfaran del tot i plenament les nostres necessitats, perquè estem en contacte amb persones, que encara que tinguin molt bona intenció, cometen errors. D’aquestes experiències de la infància, ens anem emportant residus incorporats, que en el seu conjunt formen el caràcter. Hi ha tota una corrent que s’ha dedicat a identificar els tipus de caràcter de les persones, que és l’eneagrama (un altre dia en parlaré més extensament).

El cas és que aquests residus d’experiències negatives viscudes a la infància conformaran parts o veus internes del nostre caràcter. I no n’hi ha només una, generalment n’hi ha de diverses i que compleixen una funció diferenciada cadascuna d’elles. Per exemple, suposem que de petita, cada vegada que sortia al carrer la meva mare em deia, «on vas així vestida?, què diran els veïns!». Aquesta situació genera en mi por, que en el seu moment, de petita, no tinc les eines per gestionar, per respondre, i per tant la por s’incorpora dins meu. Si aquesta situació es repeteix, la por acaba convertint-se en inseguretat i podria desembocar en agorafobia (por a sortir de casa) i en atacs de pànics, o en una actitut autoexigent amb mi d’anar sempre perfecte o contrària, d’anar sempre amb la roba bruta, etc.

I per exemple, pot ser també que entri en la comparació amb els altres, i mai estigui a gust, i si trobo una relació de confiança, o prou íntima, pot ser que entri en aquesta autoexigència de mi mateixa, i que pugui començar una discussió només perquè m’està dient que el vestit no és de la meva talla.

El problema sobretot d’aquestes veus o parts més immadures nostres, o més infantils, o protectores, és que si es tornen molt rígides, generen molt malestar, i fins i tot símptomes greus a nivell mental i físic, i relacions molt complicades. Des de la meva experiència en centres de salut mental he pogut observar casos de paràlisi, de vòmits continuats, intents de suïcidi, menjar compulsiu, drogaddiccions, trastorns alimentaris, pèrdues de l’autonomia i la llibertat, divorcis, abandonaments, judicis, maltractaments, abusos, robatoris, etc.

L’aspecte més important d’aquí és que tots tenim diferents parts dintre nostre, i la qüestió és que totes puguin ser flexibles. Vull dir, que les podem «viure» (és a dir, puc estar enfadada, trista, amb por, etc.) i expressar, però que després pugui tornar la calma, el self.

I com sortim d’aquestes veus infantils, protectores, etc. que generen malestar i fan que les relacions es compliquin? El primer pas és identificar-les, fer-nos un mapa de nosaltres. I una guia ràpida és adonar-nos que si no estic sentint calma probablement estigui en una de les parts o veus del caràcter. Aleshores, què puc fer per canviar el meu estat? Sovint, aquestes veus necessiten coses molt simples, com un infant: que les escoltem, que les expliquem a algú de confiança, una abraçada, o escriure o pintar o escoltar música o passejar, etc. Qualsevol cosa que ens faci retornar al nostre self, al nostre si-mateix. Al nostre eix.

Últimas entradas de Mireia Forns Nadal (ver todo)

Responsable: Mireia Forns Navidad. Finalidad: gestionar el alta a esta suscripción y el envío de los mías publicaciones así como correos comerciales. Legitimación: es gracias a tu consentimiento. Destinatarios: los tuyos datos es encuentran alojados en mi plataforma de email marketing Mailchimp (ver su política de privacidad), no se cederán datos a terceros excepto obligación legal. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación o suprimir los tuyos datos enviando un email a hola@mireiafornsnadal.com. Información Adicional: Puedes ampliar la información en el aviso legal.

Suscríbete

Recibe en tu correo electrónico los últimos artículos.