És un estat fisiològic del sistema nerviós. Per tant, no té a veure amb tu, ni amb la teva persona, ni amb com ets o deixes de ser. El sistema nerviós, igual que el sistema respiratori o el digestiu tenen diferents estats de funcionament, i, per exemple, a vegades funcionen més ràpid i a vegades més lent, i no és res patològic ni alarmant. El seu funcionament canvia segons les circunstàncies, de forma que s’adapten al que està passant. Per exemple, si comencem a córrer, la respiració anirà més ràpid i si caminem anirà més lenta; si mengem, la digestió augmenta la seva activitat, i si estem en dejú, hi haurà activitat mínima. 

I per tant, què passa amb el sistema nerviós? D’entrada, és important saber que el sistema nerviós regula gairebé totes les funcions corporals i que per tant, un canvi en l’estat del sistema nerviós afecta el funcionament de moltes parts del cos. I és per això, que l’estat d’ansietat se sent a tot el cos, a la respiració, als músculs, al cor, l’estòmac…. Així, l’ansietat és un estat de molta activació del sistema nerviós, a diferència de la relaxació o la calma, que seria un estat de menys activació del sistema. 

En l’ansietat, el sistema nerviós, percep que hi ha una amenaça, i que s’ha de posar en alerta per defensar-se per a poder sobreviure. I aquesta és la clau, el sistema percep que hi ha una situació de supervivència per la vida, i per això s’activa tant. I és el que la persona sent: que necessita moure’s, que no pot respirar, els músculs es tensen, les mandíbules s’apreten, la visió es torna borrosa, i els pensaments no són clars. 

La qüestió amb l’ansietat, és que el sistema nerviós percep amenaça quan objectivament no n’hi ha: per exemple, puc estar amb uns amics en un restaurant, i sentir ansietat, o fins i tot, puc pensar i imaginar-me caminant per un bosc, i sentir ansietat. Què està passant aquí? Que el sistema nerviós no està regulat. Les alarmes salten quan no haurien de saltar, i al revés: no respon quan s’hauria d’activar. 

Així, què podem fer? D’entrada saber que no ens està passant res dolent, només és el nostre sistema que està activat. I això ja fa una diferència, perquè a partir d’aquí, es tractaria de buscar recursos que m’ajudin a baixar aquesta activació, i per exemple, puc buscar 5 coses que pugui veure amb els ulls, 4 coses que pugui escoltar amb les orelles, 3 coses que pugui tocar, 2 coses que pugui olorar, i 1 cosa que pugui tastar;… I donar temps al sistema perquè torni al seu estat regulat, i mentrestant, també puc fer una cosa que em faci sentir bé, i pot ser qualsevol cosa i diferent cada vegada, depèn de com estigui i el que estigui necessitant en aquest moment, per tant, la pregunta a fer-nos és, què m’ajudaria ara?

I amb temps i pràctica, cada vegada el teu sistema sabrà més com regular-se per ell mateix, i l’ansietat serà menor cada cop.

A les sessions de somatic experiencing t’ajudo a regular l’ansietat i l’estrés de forma efectiva, ràpida i pràctica, de manera que ho puguis utilitzar en el teu dia a dia i notis els beneficis de seguida.

Espero que t’ajudi,

Últimas entradas de Mireia Forns Nadal (ver todo)

Responsable: Mireia Forns Navidad. Finalidad: gestionar el alta a esta suscripción y el envío de los mías publicaciones así como correos comerciales. Legitimación: es gracias a tu consentimiento. Destinatarios: los tuyos datos es encuentran alojados en mi plataforma de email marketing Mailchimp (ver su política de privacidad), no se cederán datos a terceros excepto obligación legal. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación o suprimir los tuyos datos enviando un email a hola@mireiafornsnadal.com. Información Adicional: Puedes ampliar la información en el aviso legal.

Suscríbete

Recibe en tu correo electrónico los últimos artículos.