«Trauma» significa ferida. El trauma no es alguna cosa que va passar, sinó que és allò que segueix vivint dins de nosaltres, en el nostre cos i la psique.

En el present, el que la persona viu i experimenta amb si mateixa, és que deixa de ser ella, ja no és la mateixa persona. L’envaeixen i desborden les emocions, de cop i volta és molt més difícil sortir de casa o fer qualsevol cosa. Potser esclati a plorar per un comentari inofensiu, que comenci una discussió per qualsevol cosa, que pugui menjar més del que el seu estómac pugui contenir, o pugui començar a beure o fumar o un altre hàbit tòxic, que faci coses que mai de la vida havia fet abans, que estigui més suspicaç , alerta, i amb malsons, i insomni, i angoixa, entre altres. Les relacions i els espais d’oci comencen a disminuir perquè la persona s’aïlla, i una cosa tan simple com anar a comprar pot ser una odissea. Hi ha sentiments de ràbia, desorientació, tristesa i por que sobrepassen la persona.

Al llarg del temps, observem que no es mantenen les feines, i que hi ha canvis de domicili, així com de relacions: sembla que hi ha una mena de fugida. I alhora, una lluita activa en contra de la parella, l’amic, el veí, o qualsevol que activi un record de l’estrès del passat.

Són persones que poden rebre molts diagnòstics d’ansietat, o depressió, addiccions i fins i tot de fibromiàlgia i dolor crònic, però que alhora, tenen una o més àrees de la seva vida en què funcionen perfectament. Poden ser brillants a la seva feina o tenir algun/es relacions estables, però sí es mira més en detall s’observa dificultats en aprofundir en els vincles i la intimitat, problemes per a planificar i organitzar-se, o per cuidar l’alimentació i la salut, baixa autoestima, reaccions desproporcionades de ràbia cap als altres, pensaments de treure’s la vida, de insuficiència, de ser un estorb, de tenir un futur negatiu, etc.

La base del trauma, el que comporta, és molt patiment, desesperança, conductes temeràries i auto-destructives i solitud. La persona es troba en un bucle, en una lluita per desfer-se dels records i les sensacions desagradables, que no desapareixen fàcilment.

Hi ha molta literatura escrita, però recentment, se sap, que es pot «curar» i tornar a recuperar la vida d’abans. El trauma del passat viu en el cos i en la ment, però pot deixar d’interrompre la vida en el present amb tècniques específiques com EMDR o Somatic Experience, entre altres.

S’ha comprovat que amb un bon suport, un vincle segur amb el psicoterapeuta, i un abordatge específic de reprocessament de les situacions traumàtiques, la persona recupera el seu benestar, la seva vitalitat, i la seva llibertat.

Si creus que has viscut, o estàs vivint alguna d’aquestes situacions: pots buscar suport, no estàs sol/a. Es pot sortir del malestar i del sofriment i recuperar la teva vida. Demana ajuda!

Últimas entradas de Mireia Forns Nadal (ver todo)

Responsable: Mireia Forns Navidad. Finalidad: gestionar el alta a esta suscripción y el envío de los mías publicaciones así como correos comerciales. Legitimación: es gracias a tu consentimiento. Destinatarios: los tuyos datos es encuentran alojados en mi plataforma de email marketing Mailchimp (ver su política de privacidad), no se cederán datos a terceros excepto obligación legal. Podrás ejercer tus derechos de acceso, rectificación, limitación o suprimir los tuyos datos enviando un email a hola@mireiafornsnadal.com. Información Adicional: Puedes ampliar la información en el aviso legal.

Suscríbete

Recibe en tu correo electrónico los últimos artículos.